7.000,00 TL'yi Aşan Nakit Ödemelere Ceza Kesilecek
Kiralarda nakit ödeme kaldırıldıktan sonra bu defa da 7.000,00 TL'yi aşan her türlü ödemenin banka/PTT veya finans kurumları aracılığıyla yapılması zorunluluğu getirildi. Düzenleme 18.10.2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.
Vergi Usul Kanununun Hazine ve Maliye Bakanlığı'na verdiği yetkiye istinaden daha önce sadece her türlü harcamasını fatura ve fatura yerine geçen belgelerle tevsik etmek zorunda olan vergi mükellefleri için geçerli olan banka/PTT veya finans kurumları aracılığıyla ödeme/tahsilat zorunluluğu, 18.10.2024 tarihinden itibaren vergi mükellefi olmayanlar için de zorunlu hale getirildi.
Bilindiği gibi her Türk Vatandaşı potansiyel vergi mükellefidir. Ödemelerin tevsiki açısından vergi mükellefi olmayanlardan kasıt; Vergi Usul Kanununun 232. maddesinin birinci fıkrası kapsamında fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci sınıf tüccar, serbest meslek erbabı, kazançları basit usulde tespit olunan tüccar, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçi, vergiden muaf esnaf dışında kalanlardır.
Bazı istisnalar hariç vergi mükellefi olmayanlarca 7.000,00 TL üzerindeki her türlü ödemenin banka/PTT veya finans kuruluşları aracılığıyla ödenmemesi durumunda vergi mükellefi olmayanlara her bir işlem için 5.000,00 TL'nin altında olmamak üzere işlem bedelinin %10'u oranında ceza düzenlenecektir. Nakit ödeme kabul eden tarafa da vergi mükellefiyet durumuna göre 10.000,00 veya 20.000,00 TL'den aşağı olmamak üzere işlem bedelinin %10 oranında ceza düzenlenecektir. Vergi mükellefi olmayan kişi durumu beş gün içinde vergi dairesine bildirmesi durumunda usulsüz ödeme nedeniyle cezaya muhatap olmayacaktır.
Mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları işlemlerde tevsik zorunluluğu bulunmamaktadır. Bunun dışında, Noterlerde, kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler ve bunların döner sermaye işletmelerinde, kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşlarında, SPK aracı kurumlarında, döviz büfelerinde yapılan işlemlerin ödemeleri tevsik zorunluluğu kapsamı dışındadır. Ayrıca Borsa İstanbul bünyesinde yar alan kıymetli madenler piyasasında işlem yapma yetkisi verilenlerin bu faaliyetleri kapsamındaki işlemlerde, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerin; 5957 sayılı Kanun hükümlerine göre kurulmuş hallerdeki işlemleri ile 5174 sayıl Kanun kapsamında kurulu ticaret borsalarına belirtilen süreler dahilinde tescil ettirerek gerçekleştirdikleri satışlara ilişkin tahsilat ve ödemeleri tevsik kapsamı dışındadır.
Vergi mükellefi olanlar, yabancılar veya Türkiye'de mukim olmayan gerçek kişilere yapacakları işlemlere ilişkin tahsilatları faturada pasaport bilgilerine yer vermek ve bedelin işlem tarihini takip eden bir iş günü içinde bankaya yatırılması koşuluyla tevsik zorunluluğu kapsamı dışında bırakılmıştır.
Ödemeyi yapan kişi yaptığı ödeme dekontuna; ödeme yapılanın adı soyadı/unvanı, TC/Vergi numarası ve ödemenin ne için yapıldığını belirtmek ve bu belgeyi beş yıl süreyle muhafaza etmek zorunda. Banka hesabı veya kredi kartı olmayanlar, ödeme için banka şubelerine gitmek zorundadır. İnternet bankacılığı, banka ve PTT çeki, kredi kartı ve banka kartıyla yapılan ödemler geçerli ödeme olarak kabul edilecektir.
İşlem bedeli tutarının 7.000,00 TL'yi geçmiş olması yeterli olup ödemenin taksitler halinde ödenmesi ve taksit tutarlarının 7.000,00 TL'nin altında kalması ödemenin banka/PTT aracılığıyla yapılmayacağı yanılgısına düşülmemelidir.
Ödemelerin banka/PTT veya finans kurumları aracılığıyla yapmaktan kaçınmak amacıyla işlemin kısımlara ayrılması ceza kesilmesine engel teşkil etmeyeceğinin yanında bu türdeki işlemleri yapanların farklı türdeki cezalarla muhatap olmaları söz konusu olabilecektir.
Örneğin; Mutfak tezgahını yenilemek isteyen Ayşe Hanım, bu iş için Güzel İşler Mobilya Dek. A.Ş. ile 15.000,00 TL bedelle anlaşmıştır. İş başlangıcında 5.000,00 TL nakit, kalan 10.000,00 TL'de iki taksitte ödenmesine karar verilmiştir. Bu işlemde yapılacak ödemeler 7.000,00 TL atında olmakla beraber işin toplam bedeli 7.000,00 TL'yi aştığı için verilen iş avansı ve taksit ödemelerinin banka/PTT aracılığıyla yapılması gerekmektedir. Bu işlemde ödemenin tevsiki şartlarına uyulmaması nedeniyle; Ayşe Hanım'a 5.000,00 TL, Güzel İşler Mobilya Dek. A.Ş.'ye de 20.000,00 TL özel usulsüzlük cezası düzenlenecektir. Bu işlemde fatura düzenlenmemesi durumunda ise fatura düzenlemeyen ve almayan her iki tarafa da özel usulsüzlük cezası düzenlenecektir.
Comments