Korona Virüs Salgınına İlişkin Ekonomik Tedbirler
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 19.03.2020 tarihinde küresel olarak hızla yayılım gösteren yeni tip korona virüsünün ülkemiz ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması için bir dizi tedbirler açıklanmıştır. Açıklanan tedbirler içinde kişisel tedbir ve teşvikler dışında işverenler için de bir takım tedbirler öngörülmektedir. Ekonomik istikrar kalkanı olarak da anılan tedbirlerin yasal düzenlemeleri ve detayları beklenmektedir.
Korona virüs ekonomik tedbir paketinde işverenler yönünden neler var?
Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6'şar ay ertelenecek. Sayılan sektörlerde faaliyet gösteren işverenler, vergi sorumlusu sıfatıyla verecekleri Nisan, Mayıs ve Haziran/2020 dönemi muhtasar ve 2 No.lu KDV beyannamesi ile SGK bildirgesinin (Muhtasar Prim Beyannamesi) ödemesini altı ay sonra yapacak. Beyanname ve bildirgeler ise süresinde verilmek zorunda. Şubat ve Mart dönemlerine ilişkin ödemelerde herhangi bir değişiklik yok süresinde beyan edilip, vadesinde ödenecek. KDV1, kurumlar vergisi ve geçici vergiler için pakette har hangi bir tedbir yok.
Nisan ayından itibaren uygulanmaya başlanacak olan konaklama vergisi Kasım ayına ertelendi.
Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ilişkin ödemeler 6 ay süreyle ertelenecek.
İç hava yolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18'den yüzde 1'e indirilecek. Hava yolu dışındaki ulaşım sektörlerinde genel oran uygulanmaya devam edecek.
Korona salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacak.
İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecek.
Kredi Garanti Fonu limitleri 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkıyor. Kredilerde öncelik gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ'lere verilecek.
Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması kolaylaştırılacak. Belki 3 aylık süre 6 ay olarak belirlenebilir. Bu durum faaliyetine ara veren iş yerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyetini azaltmış olacak.
Comments